Frans van Straaten (1963) maakt al 35 jaar bronzen beelden. De ontwikkeling die hij als beeldend kunstenaar heeft doorgemaakt is sterk, verrassend en duidelijk herkenbaar. Zijn manier van beeldhouwen is onvergelijkbaar. Kracht en beweging zijn woorden die kenmerkend zijn voor zijn werk.

Inspiratie voor zijn werk haalt Frans ondermeer uit de danskunst, maar hij laat zich ook inspireren door de oude Egyptenaren, waar vormen strak en monumentaal zijn en de details perfect. Ook de Renaissance boeit hem. Zoals Leonardo da Vinci met zijn veelzijdigheid en zijn intrinsieke energie, waarbij zijn kunstwerken als het ware ontstaan vanuit een verstilde emotie. Het tegenovergestelde vindt hij in de expressiviteit van Michelangelo met grootse bewegingen en veel dynamiek.
Ook kan Frans niet om Giovanni da Bologna heen vanwege de tegengestelde bewegingen en de suggestie dat de wet van de zwaartekracht niet van toepassing lijkt te zijn.

Zijn collectie bestaat uit ruim 400 bronzen beelden, die in hoogte variëren van enkele centimeters tot bijna vier meter. Omwille van de exclusiviteit worden beelden slechts in beperkte oplage gegoten.

Frans maakt vrij werk, maar realiseert ook opdrachten voor particulieren, bedrijven en instellingen. Zijn werk is permanent te bezichtigen bij galeries, maar ook tijdens beurzen, tentoonstellingen en exposities in binnen- en buitenland.

Frans is geboren in Den Haag. Hij volgde de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid en studeerde in 1988 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Frans in zijn atelier in Berg aan de Maas:

Neem een kijkje in onze tuin, Babke leidt u rond: